LENDAK: V obci si cez Vianoce pripomínajú narodenie Ježiša Krista

27.12.2009 Poprad

Poprad 26. decembra (TASR) – Tatranská obec Lendak je jednou z goralských obcí, v ktorej sa ešte stále dodržiavajú vianočné tradície.
Ako pre TASR povedala Helena Gáliková z Lendaku, \"tá viera ma k tomu vedie\".
Počas Adventu majú v obci prípravu na Vianoce, je odpust a čo je pre nich veľký sviatok. Vianoce tu začínajú na Mikuláša, z ktorého majú radosť predovšetkým deti. Počas Vianoc sa v obci každý deň modlievajú \"deviatnik\". Ide o spoločné modlitby niekoľkých rodín. Ako uviedla Gáliková, ešte stále tu fungujú koledníci i polnočná svätá omša. Podstata Vianoc v tejto obci je v tom, že ľudia môžu osláviť narodenie Ježiša Krista tak, ako sa cez rok oslavujú narodeniny v rodine.
V Lendaku nie je kapustnica taká tradičná ako inde na Slovensku, skôr sa preferuje hovädzí vývar. Mária Halčinová, prezývaná \"Safarkuľa\", dodáva, že niekedy boli sviatočným jedlom krúpy s údeným rebrom alebo kolenom, to sa jedlo počas celých sviatkov. Dnes je to už iné, \"aj my máme modernejšie jedlá, \" hovorí Halčinová. Štedrovečerné jedlo pozostáva z kapustnice, ryby a šalátu. Koláče sú väčšinou z lineckého cesta a robia tiež pečené kysnuté koláče plnené makom, orechmi, lekvárom, alebo jablkami.
O štvrtej hodine je vždy svätá omša, na ktorú chodia väčšinou deti, zvyšok rodiny chystá večeru. \"Pred večerou sa modlíme, začíname oblátkou a rozrezaným jabĺčkom, z ktorého si každý vezme jednu časť, \" hovorí Gáliková. \"Každý je vyhladovaný tým, že sa celý deň postíme, preto sa hneď pustíme do jedla, \" dodáva s úsmevom.
Darčeky v Lendaku nie sú honosné a odovzdávajú sa po štedrovečernej večeri. \"Kedysi keď sme dostali jablko, mandarínku, lízanku, prikryté vreckovkou, boli sme spokojní. Dnes je toho trošku viac, \" spomína Lendačanka.
\"Safarkuľa\" tiež pripomína, že počas Vianoc sa ľudia veľa modlia a na Prvý sviatok vianočný vezmú deti k jasličkám a oblečú sa do krojov a takto sa tešia z Vianoc.
 

Vyberte región